Winterschool 18 maart: Henk Siepel
Thema: De diepte in. Leer meer over de bodem.
Komende maand is het alweer tijd voor de laatste editie. Afsluiten doen we uiteraard in stijl en daarom hebben we prof. dr. Henk Siepel uitgenodigd om ons meer te vertellen over de bodem. Er valt nog zoveel te leren en juist in deze fase van opstarten speelt de bodem een cruciale rol.
Vragen die aan bod komen: Welke types heb je en welke processen spelen zich daar af? Wat is er aan de hand met bodems in Nederland en wat gaan we er aan doen?
Aanmelden
Aanmelden voor de Winterschool hoeft niet, maar zorg in ieder geval dat je een paar minuten voor aanvang op de onderstaande link klikt. De webinar start zoals gebruikelijk om 20:00 uur en zal rond 21:30 sluiten.
Webinar link
Zoom passcode voor de meeting: 766501
Onderwerp van de lezing:
De bodem is letterlijk de basis van zowel de biodiversiteit als ons voedsel. Er zijn echter grote problemen met de bodem, zowel in landbouwgebieden als in natuurgebieden. Henk Siepel gaat als bodemdeskundige met ons de diepte in over deze problemen, de oorzaken daarvan, en gelukkig ook over mogelijke herstelmaatregelen.
Over de spreker:
Henk Siepel (1959) is in 1984 cum laude in de biologie afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht (vegetatiekunde, dierecologie en bodemchemie) en heeft de cursus Ecologie en samenleving aan deze universiteit gedoceerd van 1984 t/m 2011. Hij is gepromoveerd in 1994 in de bodembiologie aan Wageningen Universiteit (Structure and function of soil microarthropod communities). Inmiddels werkte Henk ook aan resp. het Rijksinstituut voor Natuurbeheer, Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek en Alterra als onderzoeker, teamhoofd en centrumdirecteur van de centra Ecosystemen en Landschap. Vanaf 2005 is hij hoogleraar dierecologie aan de Radboud Universiteit en van 2012 tot 2017 heeft hij Herstelecologie en Bos- en Natuurbeheer gedoceerd aan Wageningen Universiteit. Hij heeft gepubliceerd over vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën, en vooral over natuurherstel en overlevingsstrategieën van insecten en spinachtigen, waarbij herstel van de bodem centraal staat.
Mocht je deze email donderdag niet meer bij de hand hebben, check dan de aankondiging van het evenement op onze website.
Einde Winterschool 2020-2021
De lente is in aantocht en daarom hebben we besloten om de winterschool zijn naam eer aan te doen en voor de winter te bewaren. Stiekem hopen we in de lentemaanden op wat meer bewegingsvrijheid zodat we de activiteiten voor verbinding en inspiratie live kunnen uitvoeren.
|