Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 25 februari

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels ruim 800 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 162

In deze nieuwsbrief:

  • Al ruim 160 aspirant leden!
  • Stand van zaken 
  • Winterschool terugblik
  • Winterschool vooruitblik: Henk Siepel
  • uitzending Zembla; het excuus van de Boerenleenbank
  • Terugkijken: lancering Aardpeer

 

Al ruim 160 aspirant leden!

We zijn de 150 aspirant leden gepasseerd, een mooie mijlpaal! Dit betekent dat er voldoende draagvlak is en kapitaal om de boerderij te starten als we een locatie hebben gevonden.

Artikelen hierover verschenen in De Gelderlander en de Brug.

We interviewden aspirant leden nummer 150

“We hadden niet verwacht de 150-ste te zijn, maar vinden het wel heel leuk”.

Zo begint mijn ontmoeting met Sylvia Tukker en Haico Smits, die de 150-ste Intentie Verklaring tekenden en zo onze gezamenlijke droom van een Herenboerderij in de buurt van Nijmegen een belangrijke stap dichterbij brengen. 

Lees hier het interview

Stand van zaken

Graag brengen we jullie op de hoogte van de stand van zaken en de ontwikkelingen rondom Herenboeren Nederland. Klik hier voor het volledige artikel waarin de eerder gehouden enquête aan bod komt, evenals de ontwikkelingen rondom de locatie en ten slotte iets over Herenboeren Nederland.

Terugblik: winterschool 18 februari

Afgelopen donderdag 18 februari was alweer de vierde en voorlaatste editie van onze Winterschool. Samen met een recordaantal kijkers kregen we een digitaal kijkje achter de schermen van een operationele Herenboerderij. Jetske Thielen wist ons, vanuit haar rol als lid van Herenboeren Boxtel, enthousiast te maken over hoe het is om lid te zijn. Daarin wist ze op een leuke manier het publiek te betrekken waardoor we ook elkaar beter leren kennen.

Albert Boersen bracht een eerlijk verhaal over de uitdagingen die komen kijken bij het boeren op een Herenboerderij. In gedachten zijn we alweer een stap dichter bij onze eigen boerderij. Albert, Jetske en alle deelnemers bedankt voor jullie aandacht. We hebben de webinar op ons YouTube kanaal geplaatst. Mocht je de komende weken tijd hebben, kijk hem dan zeker terug!

Winterschool 18 maart: Henk Siepel

Thema: De diepte in. Leer meer over de bodem.

Komende maand is het alweer tijd voor de laatste editie. Afsluiten doen we uiteraard in stijl en daarom hebben we prof. dr. Henk Siepel uitgenodigd om ons meer te vertellen over de bodem. Er valt nog zoveel te leren en juist in deze fase van opstarten speelt de bodem een cruciale rol. 
 
Vragen die aan bod komen: Welke types heb je en welke processen spelen zich daar af? Wat is er aan de hand met bodems in Nederland en wat gaan we er aan doen?
 
Aanmelden
Aanmelden voor de Winterschool hoeft niet, maar zorg in ieder geval dat je een paar minuten voor aanvang op de onderstaande link klikt. De webinar start zoals gebruikelijk om 20:00 uur en zal rond 21:30 sluiten.
 
Webinar link
Zoom passcode voor de meeting: 766501

 
Onderwerp van de lezing:
De bodem is letterlijk de basis van zowel de biodiversiteit als ons voedsel. Er zijn echter grote problemen met de bodem, zowel in landbouwgebieden als in natuurgebieden. Henk Siepel gaat als bodemdeskundige met ons de diepte in over deze problemen, de oorzaken daarvan, en gelukkig ook over mogelijke herstelmaatregelen.

Over de spreker:
Henk Siepel (1959) is in 1984 cum laude in de biologie afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht (vegetatiekunde, dierecologie en bodemchemie) en heeft de cursus Ecologie en samenleving aan deze universiteit gedoceerd van 1984 t/m 2011. Hij is gepromoveerd in 1994 in de bodembiologie aan Wageningen Universiteit (Structure and function of soil microarthropod communities). Inmiddels werkte Henk ook aan resp. het Rijksinstituut voor Natuurbeheer, Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek en Alterra als onderzoeker, teamhoofd en centrumdirecteur van de centra Ecosystemen en Landschap. Vanaf 2005 is hij hoogleraar dierecologie aan de Radboud Universiteit en van 2012 tot 2017 heeft hij Herstelecologie en Bos- en Natuurbeheer gedoceerd aan Wageningen Universiteit. Hij heeft gepubliceerd over vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën, en vooral over natuurherstel en overlevingsstrategieën van insecten en spinachtigen, waarbij herstel van de bodem centraal staat.Mocht je deze email donderdag niet meer bij de hand hebben, check dan de aankondiging van het evenement op onze website.
 
Einde Winterschool 2020-2021
 
De lente is in aantocht en daarom hebben we besloten om de winterschool zijn naam eer aan te doen en voor de winter te bewaren. Stiekem hopen we in de lentemaanden op wat meer bewegingsvrijheid zodat we de activiteiten voor verbinding en inspiratie live kunnen uitvoeren.

Uitzending Zembla; het excuus van de Boerenleenbank

Eind januari berichtte tv programma Zembla over de uitgeputte landbouwbodems in Nederland. Op het eind van de reportage was Geert van der Veer van Herenboeren Nederland aan het woord. Zeer inspirerend! Om terug te kijken, klik hier naar de lijst met lees- en kijktips op de site of klik op deze link om rechtstreeks naar de uitzending te gaan.

Herenboeren en partners lanceren Aardpeer

Onderstaande inspirerende lancering is terug te kijken op YouTube

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: