Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wij zijn onderweg om een Herenboerderij te realiseren. Een eigen boerderij waarmee we grip willen krijgen op wat we eten. Samen met jou willen we dit avontuur aan gaan en ervaring opdoen rondom ‘samen duurzaam voedsel produceren’.

Omdat we misschien nog niet op alle individuele vragen een exact antwoord kunnen geven, hebben we hieronder veelgestelde vragen en de antwoorden op een rijtje gezet. We hebben ze onderverdeeld in de belangrijkste thema’s. De lijst voorzien we regelmatig van een update.

De vragen wanneer de boerderij gereed is en waar deze komt te staan kunnen we helaas nog niet beantwoorden. Wij zijn op dit moment nog niet zo ver in het proces. Om een beeld te schetsen van de fasering hebben we onderstaand ter inspiratie een afbeelding toegevoegd.

Vragen over Herenboeren algemeen

 • Een Herenboerderij is een coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer (m/v) in dienst die exclusief voor de leden het eten produceert. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en levert voedsel voor circa 500 mensen.

  Naast voedselproductie kunnen leden straks als de boerderij draait met initiatieven komen waarbij de producten van de boerderij als basis dienen. Bij al bestaande Herenboerderijen zijn er bijvoorbeeld een activiteitencommissie, een groep leden die rondwandelingen organiseert en een groep die recepten bedenkt en uitwisselt. Zo maken we de boerderij samen tot een succes.

Vragen over lidmaatschap

 • Voor de opzet van onze boerderij hebben we ongeveer 200 huishoudens nodig, ofwel 500 monden. 

  Startkapitaal

  Meedoen betekent dat je als huishouden lid wordt van de coöperatie en eenmalig 2.000 euro inlegt. Met deze inleg word je voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij. De eenmalige investering maakt de oprichting van een kleinschalige, professionele boerderij mogelijk. Het geld is nodig om zaken als hekken, hokken, fruitbomen en watervoorziening te realiseren. 

  Betaling inleggeld in termijnen

  Voor mensen die niet in staat zijn om de 2.000 euro in één keer te betalen, kan de coöperatie besluiten tot invoering van betaling in termijnen. Zo wordt de eenmalige investering uitgesmeerd over een langere periode. Hoe en of we dit vorm gaan geven, lees je later op de website.  

  Eenpersoonshuishouden 

  Woon je alleen, dan betaal je 1.000 euro inleg. Zodra je met twee personen of meer bent betaal je 2.000 euro inleg.  

  Wekelijkse contributie

  De lopende kosten die de boerderij maakt worden betaald uit de wekelijkse contributie (abonnementsgeld) van de leden. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de begroting die in de algemene ledenvergadering is vastgesteld én van het aantal ‘monden’ waarvoor we produceren. Bij de al draaiende Herenboerderijen is het wekelijkse bedrag tussen de 10 en 15 euro per ‘mond’. Vegetariërs betalen een lagere wekelijkse contributie.

  De contributie gaat in op het moment dat de boerderij van start gaat. Dan gaan de zaden voor de eerste groenten de grond in. Je betaalt dus eerst een aantal maanden al contributie voordat de eerste oogst van het land komt. Het idee is dat je voor die €10-15 per week je fruit, groente, eieren – en voor wie wil vlees -kan afhalen met een waarde die daarbij passend is voor biologische producten. Hiervoor hoef je niet extra te betalen. Je krijgt de producten die van het land komen in ruil voor je contributie in de hoeveelheid die past bij het aantal ‘monden’ waarvoor je afneemt. De contributie van alle leden dekken de kosten van een draaiende herenboerderij (bijv. loon en verzekering boer, kosten onderhoud evt machines, zaaigoed, kippenvoer etc).

  Mijn huishouden en het aantal monden

  Voor de boerderij van start gaat, vragen we je om aan te geven voor hoeveel monden je wilt afnemen. Bijvoorbeeld, wanneer je huishouden uit vijf personen bestaat kun je besluiten om voor drie personen (monden) af te nemen. Je hoeft dus niet per sé voor je hele huishouden af te nemen. Ook kun je per huishouden zelf bepalen welke mond met of zonder vlees eet. Handig, als bijvoorbeeld één persoon in het huishouden geen vlees wil en de rest wel. 

Vragen over bedrijfsvoering

Vragen over voedsel

Vragen over grond