Voor de opzet van onze boerderijen hebben we ongeveer 250 huishoudens per boerderij nodig, ofwel 500 monden.
Startkapitaal
Meedoen betekent dat je als huishouden lid wordt van de coöperatie en eenmalig 2.000 euro inlegt. Met deze inleg word je voor onbepaalde tijd voor een deel eigenaar van de boerderij. De eenmalige investering maakt de oprichting van een kleinschalige, professionele boerderij mogelijk. Het geld is nodig om zaken als hekken, hokken, fruitbomen en watervoorziening te realiseren.
Eenpersoonshuishouden
Woon je alleen, dan betaal je 1.000 euro inleg.
Wekelijkse contributie
De lopende kosten die de boerderij maakt worden betaald uit de wekelijkse contributie (abonnementsgeld) van de leden. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de begroting die in de algemene ledenvergadering is vastgesteld én van het aantal ‘monden’ waarvoor we produceren. Bij de al draaiende Herenboerderijen is het wekelijkse bedrag tussen de 11 en 16 euro per ‘mond’. Vegetariërs betalen een iets lagere wekelijkse contributie.
De contributie gaat in op het moment dat de boerderij van start gaat. Dan gaan de zaden voor de eerste groenten de grond in. Je betaalt dus eerst een aantal maanden al contributie voordat de eerste oogst van het land komt.
Het idee is dat je voor die €11-16 per week je fruit, groente, eieren – en voor wie wil vlees -kan afhalen met een waarde die daarbij passend is voor biologische producten. Hiervoor hoef je niet extra te betalen. Je krijgt de producten die van het land komen in ruil voor je contributie in de hoeveelheid die past bij het aantal ‘monden’ waarvoor je afneemt.
De contributie van alle leden samen dekt de kosten van een draaiende herenboerderij (bijv. loon en verzekering boer, kosten onderhoud machines, zaaigoed, kippenvoer etc).
Mijn huishouden en het aantal monden
Voor een boerderij van start gaat, vragen we je om aan te geven voor hoeveel monden je wilt afnemen. Bijvoorbeeld, wanneer je huishouden uit vijf personen bestaat kun je besluiten om voor drie personen (monden) af te nemen. Je hoeft dus niet per sé voor je hele huishouden af te nemen. Ook kun je per huishouden zelf bepalen welke mond met of zonder vlees eet. Handig, als bijvoorbeeld één persoon in het huishouden geen vlees wil en de rest wel.