Onze kartrekkers

De kartrekkersgroep van Herenboeren Nijmegen bestaat uit zeven enthousiastelingen. Het is wel zo prettig om kennis te maken, daarom stellen wij ons hieronder voor.

Anita Fritz Heeren Herenboeren

Anita Fritz Heeren (Secretaris)

Opgegroeid in familie Heeren in een “durp” in Noord Brabant. Mijn ouders woonde als kind beide op een boerderij. Bij ons thuis vulde mam de diepvries met zelf gesneden soepgroenten, maakte ze zelf appelmoes en ging met ons bosbessen plukken om in te maken. Naast de middelbare school leerde ik thuis hoe je basale praktische dingen doet. Wat handig was tijdens mijn studententijd in Nijmegen waar ik opgeleid ben tot revalidatiearts. Werkend had ik een vol leven waarbij ik geregeld een kant en klare maaltijdsalade opende alvorens verder te werken of te gaan sporten. Met mijn lieve man ben ik in de vrije tijd graag buiten, op vakantie leven we graag primitief. In Lent kregen we de kans ons eigen houten huis te bouwen. Nadat ons dochtertje was geboren werd ons het belang van biologische voeding eigenlijk pas duidelijk. Toen ze op 1,5 jarige leeftijd  “booschappuh” zei, toen er een blauw-wit-vrachtwagentje voorbij reed schrokken we. “In wat voor wereld leven we eigenlijk?” En vooral; “Dit willen we haar niet leren!” Mijn leven vertraagde en inmiddels weet ik hoe belangrijk het is jezelf goed te voeden, en dat is meer als voeding alleen. Een Herenboerderij in Nijmegen  past voor mij op meerdere vlakken: Back to basic, lokaal biologisch gezonde en gevarieerde voeding, je buiten bewegen naar waar je eten groeit, je verwonderen over de omgeving die bloeit, stroomt, tjilpt en zoemt en een verbinding vormen met de mensen met wie je samen bent. 

Het kost vast wat tijd, maar de herenboerderij geeft zo veel meer dan even snel je groente uit een zakje schudden en weer doorgaan. Ik kijk er al naar uit om met ons dochtertje naar de boerderij te gaan en haar te leren hoe plantjes voeding worden. En óók om daarna met een volle krat thuis te komen en kruidige groentebouillon rustig te laten pruttelen en ondertussen, zingend, zelf wortel-pastinaak-koolrabi-frietjes te snijden, om die even later op te smullen met zelfgemaakte mayonaise, een mooi stukje vlees en een knapperig verse salade. 

In een geweldig team ga ik met een lach als secretaris aan de slag voor herenboerderij Nijmegen.

Arianne Doeleman (bestuurslid)

Vanuit de Zeeuwse klei ben ik voor mijn studie in Nijmegen terechtgekomen en nooit meer weggegaan uit deze gezellige stad met geweldige omgeving. Ik hou vooral van de polder en uiterwaarden: uitzicht, mooie luchten, weidsheid! Ons huishouden bestaat uit vier ‘Herenboeren-monden’.

Jaren had ik een volkstuin en nog steeds doe ik eigenlijk niets liever dan op m’n klompen in de tuin rondscharrelen. Ook mijn werk als projectleider speelt zich in het groen af. Sinds een paar jaar als freelancer, daarvoor in dienst bij o.a. IVN en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Leukste project? Klompenpaden: samen met vrijwilligers, boeren en buitenlui een mooie wandelroute over boerenland realiseren.

Ik maak me echt zorgen over klimaat en biodiversiteit. Om zelf iets te dóen werk ik mee aan projecten die concreet bijdragen aan een groenere leefomgeving. Het Herenboeren concept past daar heel goed bij, zeker ook met het Nijmeegse accent op biodiversiteit.
Samen met Rob zijn we druk bezig met de zoektocht naar een locatie. Erg leuk om vele gesprekken te voeren en spannend waar we uiteindelijk met onze gezamenlijke boerderij gaan landen.

Lievelingsgerecht? Rode linzencurry, straks met wortels van eigen boerderij!

Arianne Doeleman - Kartrekker Herenboeren Nijmegen
Ingrid Kerkvliet - Herenboeren

Ingrid Kerkvliet (Bestuurslid)

Mijn naam is Ingrid Kerkvliet, ik ben opgegroeid in Leiden en voor mijn studie naar Nijmegen verhuisd en. De stad met haar groene omgeving bevalt goed, dus ik ben hier ‘blijven hangen’ (ik mis alleen de zee!). Na diverse functies die met voedsel te maken hebben (Product Manger Food bij Fair Trade Original, afdeling marketing van Odin), en werk als trainer in het sociale domein, ben ik als freelancer gaan werken. De diversiteit aan opdrachten is mij goed bevallen en nu focus ik mij in mijn werk op de, naar mijn idee belangrijkste onderwerpen van deze tijd, biodiversiteit en duurzaam voedsel. Mijn werk als campagneleider Operatie Steenbreek Nijmegen en het bestuurswerk voor Herenboeren Nijmegen passen hier perfect bij. Ik ben zelf geen boer maar wil wel heel graag een prachtige boerderij mee helpen creëren. Zo kunnen we laten zien dat duurzaam voedsel produceren mogelijk is mét een gezonde bedrijfsvoering. Wat een rijkdom!

Samen met Piet houd ik mij bezig met de communicatie. Voor de komende tijd zijn leden werven en de pers warm maken voor ons project prachtige uitdagingen. Ik kijk uit naar vele ontmoetingen met mensen die zich aansluiten bij de eerste Herenboerderij Nijmegen.

Mijn favoriete gerecht? Ik ben vooral een groente- en fruit-eter: roerbakken, salades, soepen. Heerlijk! Ik denk dat 90% van mijn dagelijkse voeding uit groente en fruit bestaat. Na meer dan 35 jaar vegetarisch eten ben ik de laatste tijd iets meer dierlijke vetten gaan eten. Ik kan tegenwoordig heel goed kipreepjes klaarmaken, dat kon ik tot voor kort niet! Gezond eten zie ik ook als een medicijn: niet alleen het bereiden is een mindfulle activiteit, ook het nuttigen van gezond eten is goed voor lijf en geest.

Jeroen Pol (Bestuurslid)

Ik ben Jeroen Pol, 44 jaar en woonachtig in Lent. Moeder, vader, jongere zus.

In de beginjaren van mijn jeugd, had je de club van Rome, die al waarschuwde voor de gevolgen van teveel uitstoot van broeikasgassen. Mijn vader volgde die berichten en mede daardoor kozen we voor verantwoorde voeding.

Door een auto-ongeluk op jonge leeftijd ben ik arbeidsongeschikt en ben ik veel thuis. Ik lees veel en ben geïnteresseerd in milieu, natuur, dierenwelzijn, maar ook in boeddhisme en zingeving.

Herenboeren sluit hierbij aan. Op een duurzame manier voedsel produceren, met respect voor de natuur en alles wat leeft, is volgens mij een belangrijke stap in de richting van een betere wereld.

Als bestuurslid van Herenboeren Nijmegen denk ik actief mee en ben ik betrokken bij de dagdagelijkse operatie.

Mijn lievelingsgerecht: Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie. Een recept van Jamie Oliver.

Jeroen Pol - Herenboeren
Marieke Cavé - Herenboeren

Marieke Cavé (Voorzitter)

Zo’n vijftig jaar terug ontstond bij mij de liefde voor “kwalitatief goede voeding”, samen koken en tuinieren én het belang van “wild/oorspronkelijk” landschap, diversiteit en ecologisch evenwicht.

Ik groeide op tussen boerenbedrijven, weilanden en baksteenfabrieken. In mijn herinnering zijn er natte bosjes met water, gagel, lisdodde. Brede hagen tussen de weilanden van Vlier, wilde roos en knotwilgen. Als kind van een ecoloog/bioloog hoorde de zorgen over het Rijnwater en het milieu, terwijl het tegelijkertijd alledaags was de grutto’s, ransuilen, vlinders en vuurbuikpadjes te zien of te horen. In mijn beleving waren er grote hoeveelheden van dit soort planten, beesten en beestjes…. . Mijn moeder, die heerlijk –“frans”- kookte, gebruikte veel groenten en rauwkost. Heerlijke verse én eerlijke groenten. Én….we aten samen, soms urenlang, met een lekker wijntje en een goed gesprek……….. ook nu kan ik hier intens van genieten; net als van die verse schotel met rauwkost.

Ik ben opgeleid als gedragswetenschapper en in mijn dagelijks werk als trainer/coach/adviseur ondersteun ik mensen en bedrijven in het versterken van de persoon, het team en het MT. Ikzelf heb ervaren dat het gaan voor je werk of persoonlijk leven pas echt floreert wanneer je doel verbonden is met je innerlijke drive, waarden en wensen. In dit perspectief werd me afgelopen jaren duidelijk dat mijn liefde voor natuur(behoud) en natuurlijk(e) voedsel(productie) onvoldoende tot leven kwam. Bovenbeschreven beeld is voor mij in de kern een wens een persoonlijke bijdrage te leveren aan meer diversiteit, meer ecologisch evenwicht tussen natuur en voedselproductie. Herenboeren Nijmegen past hier prachtig in. Als voorzitter van deze mooie groep kartrekkers wil ik me hiervoor graag inzetten.

Piet Penninx (Bestuurslid)

Geboren in ’87, woonachtig in Nijmegen en afkomstig uit Gemert. Mocht ik zelf een horeca zaak starten dan zou ik de 4e generatie zijn. Ik ben dan ook opgegroeid in een omgeving waar eten en drinken een belangrijk onderdeel zijn van de sociale omgeving. Het is dus niet zo gek dat ik als kartrekker bij Herenboeren betrokken ben. In het dagelijks leven werk ik als online marketeer bij Obelink Vrijetijdsmarkt. De kennis en creativiteit die ik dagelijks toe pas op mijn werkzaamheden, zet ik ook in bij Herenboeren Nijmegen. Ik ben als kartrekker met name betrokken bij de Marketing en Communicatie.

Ik geloof in de kracht van een lokale beweging die mondiaal impact heeft. Juist de mensen en het netwerk waar we onderdeel van uitmaken, daarin zit wat mij betreft het grote verschil. Dat is ook mijn motivatie om aan te sluiten bij Herenboeren. Dat we daarbij gezamenlijk kunnen proeven van heerlijk, duurzaam voedsel, dat maakt het wat mij betreft helemaal compleet.

Piet Penninx - Herenboeren
Rob Cozzi - Herenboeren

Rob Cozzi (Penningmeester)

Geboren in 1959 in Delft met een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Dus al jong twee keukens leren waarderen en de Italiaanse aandacht voor voedsel met de paplepel meegekregen.

Ik kook graag en al meer dan 30 jaar iedere dag voor Marjolijn. Tijdens mijn rechtenstudie in Utrecht ben ik ook bij de universiteit gaan werken in de ondersteuning.  Ik heb verschillende functies in de bedrijfsvoering gehad en toen ik in Utrecht afscheid nam was ik directeur Personeel & Organisatie. Dat ben ik vervolgens ook nog 7 jaar aan de Radboud Universiteit geweest.

Sinds 2004 ben ik lid van Slow Food en sinds 2008 bestuurlijk actief. Momenteel ben ik voorzitter van de regio Rijnzoet (Nijmegen, Arnhem, Wageningen). Slow Food is een internationale beweging die ruim 30 jaar gelden in Italië is ontstaan toen daar de eerste McDonalds werd gevestigd (fastfood). De beweging staat voor good, clean & fair food for everyone  en heeft internationaal meer dan 200.000 leden. We vinden het belangrijk dat consumenten weten hoe hun eten wordt geproduceerd en dat er een alternatief is voor de voedselindustrie. Daarom steunen we kleine producenten en alternatieven voor de grootschalige landbouw.

Mijn Italiaanse opa was boer en met 4 koeien de grootste van het dorp. Hij had een gemengd bedrijf met naast de koeien een varken, kippen, een moestuin, fruitbomen en wijngaarden. Ik weet dus al lang uit eigen ervaring hoe echt vers voedsel verschilt met wat je soms in de supermarkt aantreft. Wij oogsten momenteel al groente op CSA het Heerlijke land op landgoed Grootstal. Dat bevalt uitstekend maar er kan nog wel wat meer gebeuren in Nijmegen en omstreken en daarom zet ik me graag in voor het realiseren van een Herenboerderij. Of misschien wel twee.