Al ruim 160 aspirant leden!

We zijn de 150 aspirant leden gepasseerd, een mooie mijlpaal! Dit betekent dat er voldoende draagvlak en kapitaal zijn om de boerderij te starten als we een locatie hebben gevonden. Artikelen hierover verschenen in De Gelderlander en de Brug.

We interviewden aspirant leden nummer 150

“We hadden niet verwacht de 150-ste te zijn, maar vinden het wel heel leuk”.

Zo begint de ontmoeting van de voorzitter van het bestuur Marieke Cavé met Sylvia Tukker en Haico Smits, die de 150-ste Intentie Verklaring tekenden en zo onze gezamenlijke droom van een Herenboerderij in de buurt van Nijmegen een belangrijke stap dichterbij brengen. 

Beiden werken in de zorg. Sylvia als verpleegkundige en Haico als docent. Ze vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan een beter milieu en aan het produceren van duurzaam voedsel. Belangrijk is tevens voor hen dat ze invloed hebben op wat er verbouwd wordt, en dus wat er op tafel komt. Sylvia voelt zich vanuit haar vroegere opleiding (voeding en diëtetiek) verbonden met kwalitatief goede en gezonde voeding. Vandaar dat ze met haar oude lesboek op de foto staat. Want koken en bereiden is nog steeds haar passie en dat verbindt haar in zekere zin met de toekomstige Herenboerderij Nijmegen. Daar leert ze graag meer over het gebruik van diverse soorten groenten en fruit die je niet in de supermarkt tegenkomt. Als voorbeeld noemt ze aardpeer. “Die kan je heerlijk klaarmaken”, zegt ze. 

Sylvia en Haico weten beiden vanuit hun ouderlijk huis wat het betekent om zelf groenten, fruit en kaas te produceren. Haico’s vader had een eigen moestuin en er liepen altijd dieren te scharrelen rond het huis. De oma van Sylvia kocht hele, net gegoten kazen en liet ze zelf rijpen in haar kelder. “Het is logisch te eten met de seizoenen mee; het past niet om aardbeien te eten in december!”, zo geeft Haico aan. Zo zijn we het roerend met elkaar eens. En toch, zoals we daar aan tafel zitten, zijn we het ook eens dat wij “verwend blijven”, want op onze wekelijkse tomaten en paprika’s zijn we toch wel erg gesteld. Enige relativering is dus op z’n plaats. Wat hen betreft gaat het om “bewust kopen” zoals op de markt i.p.v. in de supermarkt, denk aan kaas. En Sylvia geeft aan: ”er worden zoveel dingen toegevoegd aan voedsel, zo onnodig en schadelijk!”.

Het droombeeld waaraan de Herenboerderij in Nijmegen mag voldoen, als het aan Sylvia ligt, is vooral een grote diversiteit qua groenten, fruit en dieren. Ook soorten die niet zo bekend zijn en waar we met elkaar over kunnen leren: hoe maak je het klaar en wat kun je er mee. Sylvia geeft aan
dat ze beseft dat het meer tijd gaat kosten om te koken, maar dat vindt ze niet erg.

Beiden willen zich graag inzetten voor de boerderij. Haico zou graag op het land willen meewerken in zijn vrije uren en Sylvia wil graag met anderen voedsel leren maken.

Heerlijk om twee zulke enthousiaste mensen welkom te heten bij Herenboeren Nijmegen. Samen gaan we samen duurzaam voedsel produceren!

Deel dit bericht: