Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 25 oktober

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 1013 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 200
(plus 29 huishoudens op de wachtlijst)


In deze nieuwsbrief:

  • Bestuur breidt uit
  • Lekker fietsen op 5 november, Groene Vrijdag
  • De zoektocht naar grond - een interview met Anne Bruin van Herenboeren Nederland
  • Opening Fietsroute Regio Eetbaar Nijmegen
  • Workshop community building
  • Rondleiding herenboerderij Altweert
  • Herenboeren in Trouw Duurzame 100
  • Ter inspiratie

Bestuur breidt uit

In augustus plaatsten we een oproep voor nieuwe bestuursleden. Omdat een aantal bestuursleden (tijdelijk) is gestopt en om ons voor te bereiden op de toekomst. Het was een aangename verrassing dat zes goede, prettige, leuke aspirant-leden reageerden. Ieder met veel kennis en kwaliteiten. Na prettige kennismakingsgesprekken zijn we eruit. In de volgende nieuwsbrief maken jullie kennis met de nieuwe bestuursleden.

Lekker fietsen op 5 november, Groene Vrijdag

Houd je van groen én van doen? Doe dan op 5 november mee aan de vierde editie van Groene Vrijdag en fiets, bijvoorbeeld, de Groene Vrijdag soep bij elkaar! Klik hier voor het filmpje waarin wethouder Jan Wijnia Groene Vrijdag en onze fietsroute aanprijst! 
 
Wanneer je op 5 november de fietsroute van Regio Eetbaar Nijmegen volgt en je hoort bij de eerste veertig deelnemers, dan ontvang je een tasje met groenten voor de Groene Vrijdagsoep. Alle producten komen vers van het land van de natuurvriendelijke landbouwprojecten langs de route. Zoals je weet heeft Herenboeren Nijmegen de fietsroute georganiseerd dus hoe leuk is het om juist op die dag te gaan fietsen!
 
lees meer

De zoektocht naar grond

een interview met Anne Bruin van Herenboeren Nederland

Als bestuur van Herenboeren Nijmegen hebben we regelmatig contact met de mensen van Herenboeren Nederland. We maken gebruik van de daar aanwezige kennis en ervaring en stemmen zaken met hen af. Anne Bruin werkt als “Procesregisseur boerderijen” bij Herenboeren Nederland en is één van onze contactpersonen. Kartrekker / bestuurslid Anita interviewde haar voor een kijkje achter de schermen.

lees hier het volledige interview

Opening Fietsroute Regio Eetbaar Nijmegen

Op 3 oktober was er voorafgaand aan de open dag Stadslandbouw Kop van Malden het moment om de fietsroute officieel te openen. De twee wethouders Jan Wijnia (Nijmegen) en René Waas (Heumen), openden symbolisch de route. Zij scanden de route QR-code en beluisterden met alle aanwezigen één van de 20 interviews van de route: over Kiemkracht64 met Marion Boenders (links op de foto). Veel dank voor initiatiefnemer en aspirant-lid van Herenboeren Nijmegen, Casper West (rechts op de foto), en Roeland, Ruud, Lars, Karla, Susan.
 
Wij zijn blij met deze mooie fietsroute langs 20 duurzame landbouwprojecten en zijn trots op de prettige samenwerking met alle betrokkenen. Kijk hier voor de route en stap op de fiets!foto: Liesbeth Sluiter

Workshop community building

Met Herenboeren Nijmegen gaan we, als we straks land hebben, samen duurzaam voedsel produceren. In onze visie staat dat we streven naar een ‘actieve sociale gemeenschap: leden zijn niet alleen consumenten maar ook mede-eigenaar. Er is ruimte voor gezamenlijke activiteiten zoals cursussen productkennis, koken, of voedsel inmaken’. Met de activiteiten en natuurlijk ook met het samen beheren en runnen van de boerderij bouwen we aan een “community”. 

Op woensdagavond 6 oktober organiseerden we een workshop “community building” op Landgoed Grootstal. Het bestuur en een aantal kartrekkers uit de werkplaats activiteiten en communicatie namen hieraan deel. Harm Pieters, werkzaam als Community Manager bij het Nationaal Archief en aspirant lid van Herenboeren Nijmegen, begeleidde de workshop. Interessant om stil te staan bij vragen als: welke fases doorloop je met elkaar bij het bouwen aan een community, wat zijn de do’s en de don’ts? Hoe vertalen we community building naar Herenboeren Nijmegen? De avond was een mooie eerste verkenning en krijgt zeker een vervolg waar alle aspirant-leden straks natuurlijk een rol in (kunnen) spelen.  


Harm Pieters verzorgde de workshop

Rondleiding herenboerderij Altweert 

Op 3 oktober gingen we met 24 aspirant-leden naar de herenboerderij in Weert. Opnieuw was dit een prettig bezoek met een hartelijke ontvangst en een zeer inspirerende rondleiding door Jules, Herman en Riekie. Iedereen blij! 
Natuurlijk kwam de zoektocht naar grond rondom Nijmegen ook ter sprake. Reacties van de aspirant-leden over dit proces: ‘Wij wachten rustig af, voel vooral níet de hete adem in jullie nek’. En ‘het is de kunst van het samen onderweg zijn’. Mooie woorden, mooie afsluiting van een middag vol inspiratie.

Herenboeren in Trouw Duurzame 100

Dagblad Trouw presenteert elk jaar 'de Duurzame 100' met duurzame denkers en doeners in de hoofdrol. Onze felicitaties voor de nummer 1 van dit jaar: ABP Fossielvrij. Daarnaast stond de top 10 vól met duurzame landbouwinitiatieven: op nummer 5 staat Caring Farmers, Aardpeer op 6, Land van Ons op nummer 7 en Herenboeren op 8! Daar worden we blij van.
Wat we zeker óók even willen melden is dat twee Nijmeegse initiatieven hoog zijn geëindigd: Kleurrijk Groen op nummer 14, gevolgd door Mobilisation for the Environment met Johan Vollenbroek in de hoofdrol. Geweldig! 
Kijk hier voor de hele lijst.


 

Ter inspiratie 

  • Herenboeren bestaat inmiddels uit 10 draaiende boerderijen en 30 startende initiatieven (zoals wij in Nijmegen). Wil je meer weten over landelijke ontwikkelingen? Lees dan deze nieuwsbrief van Herenboeren Nederland. Vól met interessante en leuke informatie! Om dit nieuws automatisch in je mailbox te krijgen, meld je via deze link voor de nieuwsbrief aan. 
  • Benieuwd wat de rol is van supermarkten in de verduurzaming van onze voeding? Kijk dan hier naar Zembla, uitzending ‘de supermarktmacht’ van 30 september


 

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: