Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 9 januari

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 700 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 140

Deze nieuwsbrief:

  • Inventariseren kennis en kunde
  • Winterschool terugblik
  • Winterschool vooruitblik 21 januari
  • Gratis download jubileumnummer tijdschrift Bodem

De beste wensen voor 2021

Allereerst natuurlijk nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. Mag dat nog op 9 januari? Wat ons betreft mag dat het hele jaar door.

Samen met VanTuinTotBord hebben wij een overheerlijk wintermenu samengesteld met groenten van eigen bodem. De beste manier om het jaar fris en gezond te starten. Je kunt het menu terugvinden op onze website: https://nijmegen.herenboeren.nl/wintermenu/.

Eet smakelijk en op naar samen duurzaam voedsel produceren! 

Inventariseren kennis en kunde

In de vorige mail hebben we de achterban al gevraagd om via een vragenlijst kennis te maken. M.a.w. wij zijn benieuwd naar welke kennis en kunde er in ons netwerk zit. Een groot deel van de geïnteresseerden heeft de lijst inmiddels ingevuld met bijbehorende feedback. Dank daarvoor.

Mocht je dat nog niet hebben gedaan, voel je dan vrij om de onderstaande enquête in te vullen. Het zijn maar zeven vragen dus het kost maar enkele minuten tijd!

Link naar vragenlijst

Achtergrond informatie vragenlijst:
Herenboeren Nijmegen maakt graag kennis met jouw professionele of hobbymatige krachten. Die kennis en ervaring kunnen we in de toekomst eventueel inzetten. Als we van elkaar weten wie we zijn en wat we doen, kunnen we elkaar immers versterken.

Het is in deze fase vooral informerend, zodra we concreter kunnen worden in taken en werkzaamheden weten we elkaar beter te vinden. 

Winterschool terugblik 

Donderdag 21 december was alweer de tweede editie van de Winterschool. Niemand minder dan Hans de Kroon mocht deze avond aan elkaar praten over zijn wereldwijd bekende insectenonderzoek en de ontwikkelingen Living Lab Ooijpolder. Het verhaal werd met veel enthousiasme ontvangen!

Nieuw aan deze editie was dat we na afloop iedereen in beeld te zien kregen waardoor het vragengedeelte toch een persoonlijker tintje kreeg. Hans, namens alle deelnemers willen we je via deze weg nogmaals bedanken voor het inspirerende verhaal.  

Mocht je de webinar hebben gemist? Geen probleem! Je kunt hem terugkijken via ons YouTube kanaal

Winterschool 21 januari 

Deze maand hebben we weer een inspirerende lokale spreker weten te strikken: Boki Luske van het Geldersch Landschap. 

Onderwerp van de lezing:
Tijdens deze Winterschool zal Boki in gaan op het landschap. Hoe is het landschap in Gelderland ontstaan en wat is in het Rijk van Nijmegen terug te zien van die processen?

Een rode draad in de lezing gaat om de bodem. Het landschap is sterk afhankelijk van de bodem onder het landschap. De bodem is miljoenen jaren geleden ontstaan, maar nog steeds heeft die een bepalende rol voor het landschap. De bodemomstandigheden bepaalden bijvoorbeeld waar mensen zich konden vestigen. En wat men met de grond kon en kan doen. We duiken tijdens deze lezing in het verleden, maar kijken ook naar het nu. Want ook nu is er nog veel te zien en te ontdekken aan het landschap rondom Nijmegen.

Over de spreker
Boki Luske is ecoloog en sinds kort werkzaam bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland. In haar werk zet zij zich in om natuurinclusieve landbouw in de praktijk te brengen, door participatieve projecten te ontwikkelen met koploper-boeren, vrijwilligers en burgers.

Als onderzoeker werkte zij de afgelopen 10 jaar bij het Louis Bolk Instituut, waar zij met één voet in de klei (of het zand) en met één voet in de wetenschap stond om landbouw en natuur met elkaar te verweven.

Aanmelden
Aanmelden voor de Winterschool hoeft niet maar zorg in ieder geval dat je een paar minuten voor aanvang op de onderstaande link klikt. De webinar start om 20:00 uur. De code die je eventueel nodig hebt om in te loggen is: 078692

Webinar link

Mocht je deze email donderdag niet meer bij de hand hebben, check dan de aankondiging van het evenement op onze website.

Agenda Winterschool:
  • 18 februari: Albert Boersen, boer van Herenboerderij Vlinderstrik Rotterdam en Jetske Thielen, maker van de podcast serie: Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! en lid van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel.  Onderwerp: kijkje achter de schermen bij een bestaande Herenboerderij 
  • 18 maart: Henk Siepel. Vanuit Herenboeren Nijmegen focussen we met de Winterschool met name op de fase in het proces waar we zelf mee bezig zijn. Vandaar dat Henk ons nog meer gaat vertellen over het bodemgebruik.
Heb je zelf nog ideeën, ben of ken je een interessante spreker? Stuur ons dan een mailtje.

Gratis download jubileumnummer tijdschrift Bodem

We kregen een tip van Emile Hagelen, jullie inmiddels wel bekend, dat het jubileumnummer van het tijdschrift Bodem gratis te downloaden is. Dat willen we natuurlijk maar wat graag met jullie delen. Je kunt hem downloaden via de onderstaande button.
Download Bodem
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: