Breaking news!!!  Land in zicht.

Jazeker! Het lijkt er van te komen! We zijn serieus in gesprek over het opstarten van een Herenboerderij in Park Lingezegen. Na ruim twee jaar zoeken zou dat betekenen dat we een mooie, bereikbare en goed te ontwikkelen locatie hebben gevonden. Deze locatie is weliswaar langer fietsen vanaf het Keizer Karelplein dan we in het begin voor ogen hadden, maar na zo’n intensieve en langdurige zoektocht zijn we enorm blij dat we de kans krijgen om, samen met Park Lingezegen, een plan te ontwikkelen. Als het Algemeen Bestuur van Park Lingezegen daar mee akkoord gaat, wordt Herenboeren Lingezegen als nieuwe coöperatie, onze eerste locatie in de regio. Tegelijkertijd blijven we doorzoeken naar andere plekken rond Nijmegen om een tweede of derde Herenboerderij te vestigen.

 

Waar, waar, waar?
De locatie voor de Herenboerderij is aan de Breedlersestraat. Echter, het parkbestuur heeft ons nadrukkelijk gevraagd om veel bezoek op de locatie nog even te voorkomen. Dus een oproep aan iedereen om er nu nog niet naar toe te gaan. We organiseren binnenkort een bijeenkomst op de plek en dan zijn alle belangstellenden van harte welkom. 

Met de parkorganisatie van Park Lingezegen gaan we de komende maanden onze samenwerking verder uitwerken. Want de komende maanden zijn er nog veel stappen te zetten. Denk aan pachtconstructies, vergunningen, een verkeersplan, zorgvuldige communicatie met de omwonenden en eigenaren in het park. Veel kunnen we er nog niet over zeggen. Voorlopig speelt de ontwikkeling zich achter de schermen af, dus nog even geduld alsjeblieft!

Het is al wel duidelijk dat de Herenboerderij in stappen tot stand zal komen, in een groeimodel net zoals op andere Herenboerderijen het geval is. Wat nieuw is, is dat niet alle activiteiten op één locatie zullen plaatsvinden. We mikken op een kernlocatie voor de fijne groenteteelt en de ontvangst van mensen, gekoppeld aan een locatie die wat verder weg ligt, waar de grove teelt kan plaatsvinden en misschien de koeien kunnen lopen.

 

Wat betekent de mogelijke start van Herenboeren Lingezegen voor jou? 
Heb je de intentieverklaring getekend? Dan ben je aspirant lid (ook als je op de reservelijst staat). Als aspirant lid krijg je straks als eerste de kans om daadwerkelijk lid te worden van coöperatie Herenboeren Lingezegen als die er komt. Dan betaal je, zoals je weet, de resterende inleg voor de investeringskosten. In de eerste Algemene Leden Vergadering (ALV) zal dan meer duidelijk worden over de abonnementskosten voor de exploitatie van de boerderij en de wekelijkse tas met eten. Op enig moment dit najaar vragen we eenieder of je daadwerkelijk lid wilt worden. Dat doen we als we jullie meer informatie kunnen geven over de exacte samenwerkingsconstructie en de financiële- en planningsconsequenties daarvan. 

Als aspirant lid kun je ook ervoor kiezen te wachten tot er een locatie gaat starten die dichter bij huis is. Al weten we inmiddels wel dat die zoektocht en het opstarten van een boerderij rond Nijmegen veel tijd kost.

Ben je nog geen aspirant lid, maar ben je een anderszins geïnteresseerde nieuwsbrieflezer, dan ontstaat voor de locatie Lingezegen misschien wel ruimte om je alsnog als (aspirant) lid te melden. We mikken op 200 huishoudens om 500 monden te voeden. Mocht dat met 1. de huidige aspirant leden en 2. de huidige belangstellenden niet lukken, dan gaan we verder door met leden werven in de omgeving van de Herenboerderij Lingezegen.  

De komende tijd zal veel aandacht gaan naar het opzetten van Herenboeren Lingezegen. We gaan aan de slag met de pacht, de boerderij en het zoeken naar een boer. We hopen volgend jaar zomer de eerste schop de grond in te kunnen steken, maar niets is nog zeker. Er komt een pittig traject aan met veel communicatie, rekenwerk, overeenkomsten en vergunningen. We houden jullie op de hoogte via de nieuwsbrief. Houd je mailbox dus goed in de gaten! 

Vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je nu al vragen hebt. We hebben daarom een vraag en antwoord pagina gemaakt op onze website (met veel dank aan Nico en Harm van de werkplaats ‘communicatie’ die ons daarbij hebben geholpen) met de vragen waar we op dit moment al een antwoord op hebben. Mocht je nog meer vragen hebben, stuur ons dan een email. Lang niet alles is al duidelijk maar we doen ons best om je vraag te beantwoorden. En zoals gezegd, we melden ons zodra er verdere informatie te geven is.

 

*** zie hier het persbericht ‘Herenboeren en Park Lingezegen starten verkenning’ ***

Deel dit bericht: