Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 26 juni

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 890 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 200
(plus 16 huishoudens op de wachtlijst)


In deze nieuwsbrief:

  • Ontwerper Herenboerderijen
  • Locatie
  • Nieuws van het bestuur
  • Filmtips

Ontwerper Herenboerderijen

Op 5 juni brachten we met een aantal bestuursleden en aspirant leden een inspirerend bezoek aan Sjef van Dongen van Fruitzforlife in het Brabantse Zeeland.

Sjef maakte al voor zeven van de negen bestaande herenboerderijen het ontwerp. Hij komt bij ons in beeld op het moment dat we met Herenboeren Nijmegen een locatie vinden. Hij maakt dan met onze input een ontwerp en beplantingsplan en kan ook de beplanting leveren. 

                            

Sjef brengt achter zijn huis in praktijk waar hij voor staat (en wij ook!). Hij vormde in tien jaar tijd een paardenwei om tot een groene oase waar volgens de permacultuur-principes wordt gewerkt. Met dit prachtige stuk grond voedt hij drie gezinnen. De grote diversiteit in beplanting zorgt voor spreiding van risico’s op ziektes en voor het aantrekken van natuurlijke bestrijders.

                       

Alvast een paar van zijn tips: groene asperges verbouwen onder kruisbessen en veel honingbessen, pawpaw en kaki bomen aanplanten. En vooral: niet alles meteen willen maar een Herenboerderij als groeimodel opzetten. Begin met de basis (o.a. fruitbomen en groentebedden). Bouw uit met dieren en wat verder op het pad komt, wat bij de locatie past en wat we met alle leden samen besluiten.

We kijken uit naar de samenwerking met Sjef!
Voor een uitgebreider verslag met foto’s, klik hier

                   
 

Locatie

Vorige nieuwsbrief meldden we dat Herenboeren Soest nog op zoek was naar een locatie, maar we kregen onlangs bericht dat het na vier jaar is gelukt! Super fijn dat ze van start kunnen!

We halen hier voor Nijmegen inspiratie uit; natuurlijk niet uit het lange wachten, maar wel dat de aanhouder wint. 

Wij hadden afgelopen weken weer een aantal interessante en fijne kennismakingsgesprekken en houden bestaande contacten warm. De vele kopjes koffie worden inmiddels zonder suiker gedronken 😉
 

Nieuws van het bestuur

Na ruim 1,5 jaar werken als bestuur van Herenboeren Nijmegen was het tijd voor een moment van bezinning en reflectie. Zit ieder op zijn of haar plek en komen de kwaliteiten tot volle bloei? Op 4 juni jl. was er een teamdag om eens stil te staan bij deze vragen. De dag werd begeleid door twee externe trainers, Amber Roelen en Bas van Zundert van VIP24. Deze dag past in een pilot traject van Herenboeren Nederland.

Met de Xelfer tool is gekeken waar ieder van ons goed in is en warm van wordt. Van het bestuur als geheel is door middel van een TeamMap bekeken of we de competenties die we bezitten goed benutten en of we competenties missen. Het was een prettige dag die leidde tot verdieping, (nog meer) verbinding en tot een wisseling van voorzitter.

Marieke Cavé gaf al eerder aan dat zij de functie van voorzitter niet langer als vanzelfsprekend bij haar zag liggen. Door tijdens de teamdag hierover met elkaar in gesprek te gaan en de competenties naast elkaar te leggen kwam naar voren dat Ingrid Kerkvliet deze rol op zich wil nemen. De overige bestuursleden stemden in met deze wissel. 

Deze dag, onder prettige en deskundige begeleiding van Amber en Bas, leidde ook tot de conclusie dat we een mooie mix aan kwaliteiten hebben in ons team. Én het inzicht dat we nog versterking kunnen gebruiken in het bestuur. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.

Filmftips!

Gunda
Nu bij Lux: Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt.
https://www.lux-nijmegen.nl/film/gunda/ 

Breaking Bounderies - the science of our planet. 
Nu op Netflix: David Attenborough en onderzoeker Johan Rockstroöm onderzoeken de ineenstorting van de biodiversiteit op aarde en hoe deze crisis afgewend kan worden. Bekijk de hier trailer.

Kijk voor andere video- en boekentips onze inspiratiepagina
 

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: