Verslag ‘bezoek aan Sjef van Dongen’ van fruitzforlife.nl

Sjef is 10 jaar geleden op dit perceel begonnen met voedsel produceren voor zijn gezin, zijn ouders en het gezin van zijn zus. Zijn Fruithof de Brand loopt van intensief naar extensief beheer met gradaties daartussenin (intensief = groentetuin, extensief = voedselbos). Hij heeft een optimum gezocht tussen alles permacultuur en mulchen versus eenjarige gewassen en bodembewerking. 

 

In het begin hebben ze veel last van vraat gehad, nu is alles gesettled en komen er veel vogels, salamanders en  insecten terug. De bomen rondom de moestuin trekken vogels aan, die van daaruit makkelijk een rups van de koolplant kunnen pakken. En er is nu zo veel aanbod van bijv. kersen dat vogels maar 10% opeten.De koepelvormige kas staat er nu 10 jaar. Je verlengt het seizoen met 12 weken (6 weken voor het buitenoogstseizoen en 6 weken erna). Sjef heeft oa een kaki boom in de kas staan. Die kun je ook buiten planten en geeft lekkere vruchten.
De kas werkt zonder input van buiten/elektriciteit; zo staan er bijv. kokers gevuld met paraffine in. Bij warm weer zetten die uit en duwen zo vanzelf de raampjes open voor ventilatie.
Hij heeft ook een tunnelkas staan voor de eenjarige teelt.

 

Uitgangspunten:

  • Permacultuur is zijn uitgangspunt, maar dat is geen vastomlijnd etiket. Het reikt van romantisch voedselbos zoals dat van Wouter van Eck tot silvopasture (bomen met vee eronder) en alles daartussenin.
  • Eigenlijk is in NL niks inheems, zijn grens is of iets niet invasief is en of een gewas het hier doet
  • Grote variëteit in bomen en planten zorgt voor spreiding van risico’s op ziektes en plagen en voor het aantrekken van natuurlijke bestrijders
  • Met 20% van het werk 80% van het resultaat bereiken (Pareto optimum)
  • Open source upgrade systeem: basis aanleggen (boomgaard, groenteteelt) en van daaruit uitbouwen. De grootste valkuil is alles meteen te willen. Dat geeft veel druk en werkt niet goed, wat slecht is voor de motivatie. Dus gewoon beginnen met de baseline en uitbouwen.
  • Eenmalig lavagesteente en compost toevoegen (op zandgrond). Lavameel zorgt voor de mineralen die missen in de bodem. Sjef bestelt elke 3 jaar een lading compost, vooral voor nieuwe aanplant, fruitbomen en kas. Je hebt altijd input van buiten nodig.We hebben vertrouwen in Sjef’s ervaring en down to earth aanpak en kijken er naar uit om met hem onze eigen Herenboerderij vorm te gaan geven!

Deel dit bericht: