Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief Update januari (1.2) 26 januari

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 700 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 146

Deze nieuwsbrief:

  • Online lancering Aardpeer
  • Terugblik: Winterschool januari 
  • Vooruitblik: Winterschool februari 
  • Klimaateitjes 
  • Piet draagt stokje over

Online lancering Aardpeer

Vroeg of laat is toegang tot grond voor elk Herenboereninitiatief cruciaal. Dat geldt natuurlijk niet alléén voor Herenboerderijen, maar ook voor andere vormen van grondgebonden voedselproductie.

Maar grond is duur en onderdeel van een systeem waarin voor ons (aspirant-) Herenboeren normale zaken als zorgvuldig omgaan met grond en verbinding met mensen niet altijd voorop staan. Dat moet anders en kán gelukkig ook anders. Lees hieronder hoe dan! En hoe je kunt helpen.

Aardpeer, samen voor grond

Herenboeren Nederland heeft samen met Stichting BD Grondbeheer, Stichting Wij.land en Triodos Regenerative Money Centre het initiatief Aardpeer opgericht. Aardpeer verbindt boeren en burgers en brengt bodem en biodiversiteit in balans.

Aardpeer wil de transitie naar een sociaal, natuurvriendelijke voedselketen versnellen. Een van haar initiatiefnemers, Stichting BD Grondbeheer, komt daarom met obligaties. Met het opgehaalde geld gaat stichting BD Grondbeheer landbouwgrond herfinancieren en aankopen en deze onder faire condities verpachten aan Herenboerderijen en andere duurzame vormen van voedselproductie.

Maar voor het zover is, moet er wel geld zijn om grond te kunnen kopen. En dus is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich verbinden met Aardpeer, ook financieel.

Online lancering

De obligaties zullen net als de beweging zelf officieel op woensdag 27 januari vanaf 16.00u gelanceerd worden in Pakhuis de Zwijger. Een webinar boordevol inspiratie staat voor je klaar. Laat je verassen door sprekers met kennis van landbouw, gemeenschapszin én natuur. Onder hen zijn ook Geert van der Veer (Herenboeren Nederland) en Ron Geurts (initiatiefnemer Coöperatie Herenboeren Land van Weert).

Meld je nu aan en wees erbij.

Vertel het je achterban!

Over het hoe, wat en waarom gaan we je tot eind maart regelmatig informeren. Daarbij willen we je vragen om de verhalen die we met jou delen, te verspreiden met je achterban (leden en geïnteresseerden). Zo hopen we voor eind maart een vliegende start te maken met Aardpeer.

#voorgrond

Wil je nu al meer weten? Kijk op www.Aardpeer.nl en volg Aardpeer op Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn. En houd de komende weken je mailbox in de gaten voor content die je kunt delen met je achterban/ledenbestand. We hopen dat we op je kunnen rekenen.

Terugblik: winterschool januari

Donderdag 21 januari was de derde editie van de Winterschool. Deze keer was de eer aan Boki Luske wat resulteerde in overweldigende reacties. Ze liet op een hele natuurlijke manier zien hoe de gebieden in en rondom Nijmegen zijn ontstaan. Waardevolle informatie die we kunnen meenemen naar onze zoektocht naar geschikte grond. Ook het publiek kreeg als vanouds de kans om zich te laten horen en dat bracht mooie gesprekken op gang. Boki en ook alle deelnemers via deze weg willen we jullie nogmaals bedanken voor het inspirerende verhaal. 

Mocht je de webinar hebben gemist? Geen probleem! Je kunt hem terugkijken via ons YouTube kanaal
 

Vooruitblik: winterschool 18 februari

Komende maand hebben we een bijzonder editie omdat we voor het eerst een duo-presentatie krijgen van Albert Boersen en Jetske Thielen. Zij geven je een kijkje achter de schermen van een operatieve Herenboerderij.

Onderwerp van de lezing:

Albert is Boer bij Herenboerderij De Vlinderstrik in Rotterdam. De Vlinderstrik is begonnen in seizoen 2020. Albert zal jullie vanuit het perspectief van de boer meenemen in het Herenboer zijn. Wat kun je verwachten van het land, op welke termijnen, maar ook hoe je bijvoorbeeld je eigen koopgedrag ziet veranderen. ook zal hij zijn ervaringen delen met ontwikkelingen die hijzelf maar vooral de actieve leden hebben doorgemaakt.

Jetske is lid van Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel en zal vanuit die rol aansluiten bij de Winterschool. Hoe is het om lid te zijn van een Herenboerderij? Wat kun je verwachten en wat niet? Haar achtergrond in duurzaam ondernemen zal in haar verhaal ook een centrale rol spelen.

Over de sprekers

Albert: als boerenzoon en inwoner van ‘de grote stad’ ben ik perfect in staat om boer en burger te verbinden. Hier haal ik mijn voldoening uit en krijg ik veel energie van. Tegenwoordig als boer van een Herenboerderij. In het verleden heb ik o.a. gewerkt als Commercieel adviseur rundveehouderij bij MS Schippers en ben ik bedrijfsleider geweest bij de Floating Farm in Rotterdam. Daar was ik verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de koeien, het rondleiden van bezoekers op de boerderij en het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden.
 

Jetkse: sinds begin 2016 gestart als zelfstandig ondernemer, om groepen verder te helpen gezamenlijk tot mooie(re) resultaten te komen. Nieuwsgierig van aard en positief ingesteld. Ik wil graag een mooiere wereld creëren door samen te werken aan duurzaamheid. Als verander- en dialoogmanager, sociaal ingenieur en netwerkbouwer heb ik veel ervaring bij Woningcorporaties (en bouwers en gemeenten).
 

Aanmelden

Aanmelden voor de Winterschool hoeft niet maar zorg in ieder geval dat je een paar minuten voor aanvang op de onderstaande link klikt. De webinar start zoals gebruikelijk om 20:00 uur. 

Webinar link

Mocht je deze email donderdag niet meer bij de hand hebben, check dan de aankondiging van het evenement op onze website.
 

Agenda Winterschool:

  • 18 maart: Henk Siepel. Vanuit Herenboeren Nijmegen focussen we met de Winterschool met name op de fase in het proces waar we zelf mee bezig zijn. Vandaar dat Henk ons nog meer gaat vertellen over het bodemgebruik.

De lente is in aandacht en daarom hebben we besloten om de winterschool voor de winter te houden. Stiekem hopen we in de lentemaanden op wat meer bewegingsvrijheid zodat we de activiteiten voor verbinding en inspiratie live kunnen uitvoeren. Zo staat een bezoekje aan Herenboeren Loenen nog altijd op de planning.  

Klimaateitjes

In afwachting van onze eigen Herenboerderij kunt je bij Bodemzicht regeneratieve eieren bestellen. “Door te werken met kipmobielen en holistische begrazing bouwen we met de kippen levende bodem en vangen we actief CO2 af.”
De eieren zijn op donderdag en vrijdag eind van de middag af te halen op Grootstal en bij twee aspirant herenboeren in de straat: Hees en Galgenveld. Zie https://www.bodemzicht.nl/ voor bestelwijze en afhaalpunten.

Piet draagt stokje overHet nieuwe jaar is voor veel mensen een moment van reflectie. Zo ook voor mij. Na 1,5 jaar zwoegen en zweten heb ik besloten om mijn rol als kartrekker vanaf april op te geven. Ik ben niet de persoon om het van de daken te schreeuwen maar ik wil deze mogelijkheid toch aangrijpen om enkele mensen te bedanken:

Allereerst natuurlijk de mede-kartrekers die ik in een korte en intensieve periode heel goed heb leren kennen. In mijn droom van een Herenboerderij speelt het sociale aspect een grote rol. Elkaar leren kennen en samen trots ervaren voor het moois dat we bewerkstelligen. Dat kwam heel mooi tot uiting bij deze ambitieuze mensen. Een groep harde werkers en idealisten die ik echt als vrienden ben gaan beschouwen. Dank voor de mooie samenwerking.

Vanuit mijn rol als kartrekker heb ik ook veel lokale initiatieven mogen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige Bodemzicht en Landgoed Grootstal, de gastvrijheid van De Warmoes of de boomgaarden van Appelland en de Historische boomgaard Ressen. Ik denk dat deze initiatiefnemers zich soms niet bewust zijn van de inspiratie die zij geven aan anderen. Het zijn deze mensen die een positieve boodschap brengen en geloven in verandering. 

Tot slot wil ik de achterban bedanken. De mensen die nu al vertrouwen hebben in het initiatief Herenboeren Nijmegen, nog los van waar we gaan landen, met wie je gaat boeren en wie onze boer zal zijn. Jullie zijn de brandstof voor de kartrekkers. De reden dat zij er alles aan doen om een droom werkelijkheid te laten worden. Ik blijf aspirant lid dus hopelijk zien we elkaar gewoon in de toekomst met de voeten in de klei.

En geen nood beste mensen. De mail verschijnt nog altijd in je inbox, de Winterschool heeft nog twee edities en ook de website blijft up to date want Lars Backx is onze gloednieuwe karduwer. Hij zal Ingrid ondersteunen bij de communicatie en zal in de toekomst zeker van zich laten horen.  

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: