Afscheidsspeech bestuurslid Ingrid Kerkvliet

Voor we de vergadering sluiten en aan de borrel gaan richt ik graag nog een slotwoord tot jullie, nu het nog kan als voorzitter 🙂. 

Bij mijn besluit om te stoppen ging ik als vanzelf een beetje terugblikken en daar neem ik jullie even in mee.  Want waarom wilde ik ook al weer een HB starten?:  

Reden 1: Het leek mij goed voor mijzelf om vaker weg te zijn van de laptop en meer met de handen in de grond te wroeten. Daar is het, mede, door het bestuurswerk niet van gekomen. Faliekant mislukt! 🙂 Maar ik krijg een herkansing van Leonie en Maarten. 

Reden 2: Ik wil graag bijdragen aan de transitie in de landbouw: iets dóen, iets positiefs, iets waar ik blij van zou worden. Dát is wel gelukt! Althans, níet de transitie in de landbouw, wél werken aan een positieve beweging waar ik blij van word! 

Dragen wij met onze 5 hectare bij aan de transitie in de landbouw? Niet als je het heel sec bekijkt, daar zijn we veel te klein voor! Echter, als ik breder kijk, en dat doe ik graag, dan zie ik allerlei duurzame landbouwinitiatieven hier in Park Lingezegen en in de omgeving van Nijmegen (waar wij onze zoektocht naar grond begonnen). En als ik naar Herenboeren kijk dan zien we nu 18 draaiende Herenboerderijen en 30 in de opstartfase. En ik kijk ook naar initiatieven als Land van Ons, Lenteland en Caring Farmers. En denk aan de burgerboerderij De Patrijs die 16e december bij de uitgifte, opnieuw met die overheerlijke kaas komt. Er gebeurt zó ontzettend veel! En laat ik al die biologische en biologisch-dynamische boeren niet vergeten die al lang weten dat voedsel produceren anders kán en anders moet.  

Voor mij persoonlijk is het belangrijk om me onderdeel te voelen van een groter geheel; Van een groeiende en positieve beweging die laat zien dat je op een gezonde manier, in balans met de aarde, voedsel kunt verbouwen. En dat is waar wij aan bijdragen met onze Herenboerderij.   

De vette bijvangst van dit alles, en dat had ik me vooraf niet zo gerealiseerd, is de community; onze community en de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid. Ik kwam laatst het woord Ubuntu weer tegen. Dat komt uit Zuid-Afrika en betekent: ‘ik ben omdat wij zijn’ en Desmond Tutu voegde daaraan toe: ‘en wij zijn omdat de aarde is’. Als ik dat vertaal naar onze Herenboerderij dan zie ik dit als volgt: 

 • Ik sta hier als voorzitter maar ik sta nergens, ik ben nergens zonder mijn collega-bestuursleden. Wat een team! 
 • Wij als bestuur kunnen dromen van Herenboerderijen maar we kunnen niets zonder jullie, zonder de leden. 
 • Wij als community willen duurzaam voedsel produceren  maar zonder de boeren kunnen we het vergeten. 
 • En de boeren, zij redden het denk ik, voor een groot deel zonder ons.  
 • Echter, voor de helpende handen op het land en in en rond de schuur én voor de gezelligheid zijn wij toch echt nodig. 
 • En als wij ons stuk grond met aandacht en liefde verzorgen, dan levert dat veel goeds en gezonds op voor ons.  

Kortom, wij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en met ons stuk land. Ik vind dat mooi en het raakt mij. 
‘Ik ben omdat wij zijn en wij zijn omdat de aarde is’; samen duurzaam voedsel produceren bij Herenboeren Lingezegen.  

Zo wat reflecties op het Herenboeren werk en ook het besef dat het voor mij nu tijd is om te stoppen en dat is oké. Ik ga opnieuw de balans zoeken met mijn gewone werk, mantelzorg, sporten en andere zaken die ik heb te doen in het leven. Dus: 

 • Na 3 jaar en 11 maanden (we startten op 11 januari 2020) 
 • Na 90 vergaderingen (dank Anita voor het optellen!) (morgen de 91e vergadering) 
 • Na 812 uur Herenboeren werk (tijdschrijven ben ik gewend) 
 • Na 100-en appjes in de bestuurs-app groep, waar ik erg van heb genoten 
 • En na 1000 en één mooie herinneringen,   

treed ik af als voorzitter en ga ik verder als Herenboer. Maar niet nadat ik jullie heb bedankt: 

 • Dank aan de boeren Leonie, Maarten en Isabel voor jullie werkzaamheden op het land en voor wie jullie zijn. Ik word altijd erg blij als ik jullie zie op de boerderij.   
 • Ik dank jullie, collega’s-Herenboeren,  voor het vertrouwen in het bestuur, voor het vertrouwen in dit project en dank voor de zeer aangename, prettige momenten op de boerderij.    
 • Ik bedank mijn collega-bestuursleden uit de grond van mijn hart voor de zeer prettige samenwerking. Jullie zijn me dierbaar en ik ben dankbaar en trots op wat we met elkaar hebben gerealiseerd. 

Ik wens jullie een prachtig vervolg van deze decembermaand en alle goeds voor het nieuwe jaar!  

Veel liefs van Ingrid.

Deel dit bericht: