Zonnig bezoek Heren-
boerderij Wenumseveld

Op zondag 28 augustus waren we met circa 20 aspirant-leden en enkele bestuursleden van Herenboeren Nijmegen op bezoek bij Herenboeren Wenumseveld, bij Apeldoorn.
Bij aankomst werden we door vrijwilligers Jan en Ina hartelijk ontvangen op het grote, ietwat rommelige voorerf van Herenboerderij Wenumseveld. 
 
We stonden te wachten naast een krijtbord bord “Julia is drachtig”. Een drachtige bonte bentheimer die binnenkort biggen verwacht, stond in een grote schaduwrijke ruimte apart. Een aantal weetjes werden ons al direct verteld, nog voordat de rondleiding startte.
 
De coöperatie pacht dit stuk land van de naastgelegen zorgboerderij. Drie jaar geleden was alles nog grasland. In de loop van 2020 is de teelt begonnen. Het eerste jaar waren er groenten die toen nog geteeld konden worden en langzaamaan is de boerderij opgebouwd door de twee boeren die nu in dienst zijn (1,6 fte), samen met de leden.
 
Nu staat er op 15 hectare een kapschuur in aanbouw (deze wordt gebouwd door de leden van werkgroep terreinontwikkeling), een stal van de buren, waar naast de koeien van de buren de uitgifte wekelijks plaatsvindt. 
 
Onderweg op het terrein kwamen we veel verschillende bloemen tegen in een bloemen- en kruidentuin, nog een kruidentuin, twee tunnelkassen met onder andere tomaten en basilicum. Daarachter lagen velden met fijne groente en recent geplante wintergroenten. Even verderop hadden 3 varkens de ruimte om te wroeten, rennen en de modderpoel in te duiken. Ze hadden tijdelijk extra veel ruimte omdat er enkele varkens kort geleden naar de slager gegaan waren. Nieuwe aanwas is al op komst hadden we gezien.
 
Toen we de kruidentuinen voorbij waren, kwamen we bij de kipcaravan. De kippen liepen gelukkig weer buiten. Het was duidelijk te zien dat de ophokplicht hen geen goed had gedaan. Jan en Ina vertelden met spijt in hun stem hoe hen dat aan het hart ging en ook over de discussie die dat in de coöperatie opgeroepen had. 
Verderop lagen de laagstamboomgaard en de kleinfruitstruiken, waarvan dit jaar voor het eerst geoogst is.
 
Tussen de groenten doorlopend, hoorden we de varkens nog knorren en was het mooi te zien dat er her en der ook zelfoogst stukjes waren met bijvoorbeeld hele rijen sperzieboontjes en cherrytomaatjes.
Achter de groentebedden zijn nog 3 grote weides. In één daarvan liepen prachtige hereford runderen en 4 kalfjes in de zon te grazen.
 
Na de rondleiding kregen we nog een kopje koffie. Marieke had voor een heerlijke koek van de Knollentuin gezorgd. Aan Jan en Ina werden nog de nodige vragen gesteld. Ook kon onze penningmeester Rob de twintig aanwezigen bijpraten over de stand van zaken in Nijmegen. 
 
De aanwezigen vonden het leuk en interessant om een Herenboerderij in bedrijf te zien. Zij waren onder de indruk van de grootte van het terrein, de inzet van de leden en wat er allemaal bij komt kijken. Vanuit het bestuur vonden we het super dat de aanwezigen ook zin hebben om in Nijmegen de handen uit de mouwen te gaan steken. Laten we hopen dat dat vlot zal zijn!

Deel dit bericht: