Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 25 juli

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 914 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 200
(plus 18 huishoudens op de wachtlijst)


In deze nieuwsbrief:

 • Bezoek Herenboerderij 'Land van Weert'
 • Over de zoektocht naar de locatie
 • Groen, gezond en in beweging Nijmegen
 • Inspiratietips voor de zomer!

Bezoek Herenboerderij 'Land van Weert'

Op zaterdagmiddag 18 september en zondagmiddag 3 oktober gaan we op bezoek bij herenboerderij “Land van Weert”. Heb je interesse en zin om mee te gaan? Meld je aan. De definitieve tijden en het adres volgen nog. Reken op een rondleiding van ongeveer twee uur.

Sinds vorig jaar werken we aan de eerste herenboerderij in de buurt van Nijmegen. We zijn continu op zoek naar een locatie. Om je alvast een beeld te geven van een werkende herenboerderij, willen de leden van “Land van Weert” rondleidingen verzorgen voor ons. Je kunt dan ook je vragen stellen die je hebt over een herenboerderij.

“Land van Weert” is een geweldig mooie plek, waar de leden hard aan het werk zijn om alles wat ze willen realiseren van de grond te tillen. Wanneer we daar ter plekke zijn, zal je zien hoe gedegen de leden aan het bouwen zijn. Zo werkt men aan een plek waar de biodiversiteit zal toenemen  We horen ook over de ‘ups’ en de ‘downs’, als onderdeel van het proces. Maar overall zullen we het enthousiasme proeven waarmee deze plek tot stand komt.

Graag tot dan!

Over de zoektocht naar de locatie

We leren als locatievinders veel nieuwe zaken. Zo raken we steeds meer thuis in de wereld van de pacht (het huren van de grond). We nemen je even mee. Kortweg heb je drie soorten pachtcontracten:

 • Reguliere pacht. Deze wordt nu meestal niet meer afgesloten. De grond in Nederland is nog wel het meest verpacht via deze vorm. Hierbij heeft de pachter veel rechten. Vergelijk het met de vroegere huurcontracten waarbij de huurder alle recht had om te blijven zitten.
 • Geliberaliseerde pacht. Tegenwoordig de meest gebruikte vorm. De overeenkomst stopt op de afgesproken datum en wordt niet automatisch verlengd. De meest afgesloten termijn is 6 jaar.
 • Erfpacht. Dit is eigenlijk geen pacht zoals de twee eerder genoemde vormen, maar een zakelijk recht vergelijkbaar met het eigendomsrecht. Het contract wordt afgesloten bij de notaris voor minimaal 26 jaar. Als erfpachter betaal je een huur die canon wordt genoemd.

Voor een herenboerderij is in ieder geval een langlopend contract belangrijk. De fruitbomen geven pas na een aantal jaar een goede oogst. Daarnaast willen we de bodem verbeteren en ook daarvan pluk je de vruchten op langere termijn. 

Als we serieus in gesprek raken met een grondeigenaar, wagen we ons niet aan pachtprijzen en -contracten. Dat is het moment dat de rentmeester van Herenboeren Nederland in actie komt. 

Net als jij denken wij ook als we langs akkers en velden rondom Nijmegen rijden “Dit zou een mooie locatie zijn voor een herenboerderij”. Alle grond rondom Nijmegen hebben we inmiddels in kaart gebracht. Er blijven zich steeds nieuwe kansen aandienen en we gaan vol vertrouwen de zomer in. 

Groen, gezond en in beweging Nijmegen

Herenboeren Nijmegen is nu vriend van 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen'. Dit netwerk werkt aan een gezonde stad met gezonde inwoners. Een Nijmegen waarin we samen groene en gezonde keuzes stimuleren en actief bijdragen aan het welbevinden van alle inwoners. 

Herenboeren Nijmegen sluit zich hier graag bij aan omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gemakkelijk gezonde keuzes kan maken! 

Inspiratietips voor de zomer!

 • Podcast 'Helemaal naar de Kroten'. Met ook een aflevering met boer Albert van HB de Vlinderstrik Rotterdam
 • Artikel in De Groene Amsterdammer over Herenboeren
 • Boek ‘Wat gaan we eten?’ van Carolyn Steel. We noemden dit boek al eerder (Sitopia) maar sinds kort is het ook in een Nederlandse versie te verkrijgen. 
 • Hoe kunnen we ethisch verantwoord en gezond leven in een wereld waar goedkoop, slecht geproduceerd voedsel de norm is? Interessante materie om in de zomerperiode eens op te kauwen! Meer informatie kijk hier.

Ook komt er een heuse, door Herenboeren Nijmegen ontwikkelde fietsroute rondom Nijmegen aan. Daarover in de volgende nieuwsbrief meer. Een fijne zomer gewenst!
 

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: