Over de zoektocht naar een locatie

Het is een beetje een lastige fase waar we in zitten: meer dan genoeg mensen die herenboer willen worden, maar we kunnen nog niet starten. Een geschikte locatie vinden we liever vandaag dan morgen. 

Rob en Arianne zijn er eigenlijk continue mee bezig. Elke week spreken zij wel een eigenaar, rentmeester, boswachter, ambtenaar. Arianne: “We krijgen regelmatig tips van mede-aspirant-herenboeren. En tegenwoordig worden we soms zelfs gebeld door een eigenaar met de vraag of we eens komen kennismaken. Het is mooi dat mensen van ons bestaan weten, op een positieve manier naar Herenboeren kijken en zelf contact opnemen. 
We praten niet met anderen over onze verkennende gesprekken. Meestal ook niet eens met de rest van het bestuur. Dat is niet altijd leuk noch gemakkelijk, want we zijn het liefst zo transparant mogelijk. Maar het is noodzakelijk om in vertrouwen goede gesprekken te voeren; een eigenaar moet er van op aan kunnen dat we zorgvuldig omgaan met alle informatie. Het gaat over de toekomst van zijn of haar grond en over geld. We horen terug dat dat gewaardeerd wordt.”

We zien bij andere Herenboerderijen dat het soms snel gaat, zie bijv. Herenboeren Groote Heide (ook leuk om hun dagboek te lezen). In een enkel geval duurt het heel lang. In Ede bijv. is er na jaren zoeken nu eindelijk zicht op een locatie. In Soest hebben ze álle boeren gesproken maar nog geen succes. 
Nou gaan we er niet vanuit dat het bij ons zo lang duurt, maar zeker weten we dat niet. Het is wachten ‘tot er iemand gaat bewegen’ zoals een rentmeester dat aangaf. En zo is het. Een eigenaar wil bijvoorbeeld iets anders met zijn percelen, iemand anders heeft geen opvolger, een boer stopt en de grond komt vrij van pacht – dat zijn de situaties waarin we mogelijk in beeld komen.

Bij Herenboeren Arnhem gebruikten ze in het afgelopen webinar een mooie beeldspraak: ‘Zie mogelijke locaties als pannetjes die op het fornuis staan. Bij het ene pannetje moet het vuurtje even opgestookt worden, het andere pannetje staat rustig te pruttelen. Soms komt een pannetje bijna tot het kookpunt en zakt dan toch weer in.’ In Arnhem dachten ze bijvoorbeeld vorige maand dat ze er bijna waren en dan blijkt de praktijk toch weerbarstig. En natuurlijk gunnen we ‘de overkant’ het allerbeste maar hoe mooi zou het zijn als Nimma net ietsje eerder een locatie vindt?! 🙂

In deze wachttijd zijn we bezig met een leuke fietsroute langs allerlei duurzame voedselinitiatieven en gaan we excursies naar Herenboeren  Loenen organiseren zodra dat corona-technisch weer mag. Houd de nieuwsbrief dus in de gaten!

Deel dit bericht: