Recept: Boerenkoolstamppot boordevol groenten

Het begint nu eindelijk echt kouder te worden, en na de eerste nachtvorst staat de boerenkool op z’n lekkerst en knapperigst. Sinterklaas is in het land en de kerst komt eraan, dan is het toch heerlijk om weer een stamppot op tafel te zetten. Heb je al wel eens een stamppot zonder aardappels gegeten? Huh, ja hoor, dat kan, en zo krijg je meteen een dubbele portie groenten binnen! En weet je wat? Ik vond het eigenlijk veel lekkerder en dan de klassieke stamppot met aardappels en doordat je de aardappels vervangt wordt de stamppot koolhydraatarm. Bovendien kun je deze ook nog eens vegetarisch of veganistisch maken. Durf jij de uitdaging aan? Ik koos voor knolselderij en bloemkool als vervanging voor de aardappels. Maar er zijn zoveel variaties mogelijk, je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor pastinaak of zoete aardappels als vervanger. En tja, deze is heerlijk samen met een lekkere biologische of vegetarisch rookworst, die mag toch eigenlijk niet ontbreken!

Boerenkool stamppot zonder aardappelen

Chefkok: Anita Fritz Heeren

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 1 bloemkool
  • 500 gram boerenkool
  • 4 tenen knoflook (of meer voor de liefhebber… :))
  • Een scheutje (amandel/ haver) melk
  • Een eetlepel boter, ghee of kokosolie
  • Flink wat peper en zout
  • Een biologische of vegetarische rookworst

Bereiding

  1. Schil de knolselderij en snij deze in gelijke stukjes.
  2. Kook de knolselderij samen met de boerenkool totdat deze gaar zijn, in ongeveer 15 minuten.
  3. Snijd de bloemkool in gelijke stukken.
  4. Kook deze in een aparte pan met de tenen knoflook gaar in ongeveer 10 minuten gaar.
  5. Stamp de knolselderij met de boerenkool tot stamppot.
  6. Maak van de bloemkool en de knoflook een puree en meng deze door de boerenkoolstamppot samen met een lepel boter of kokosolie.
  7. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Serveer met de rookworst.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht: