Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief december

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 1045 anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 200
(plus 28 huishoudens op de wachtlijst)


In deze nieuwsbrief:

 • De zoektocht naar grond
 • Winterwandeling loopt - vooralsnog - in de soep
 • Land van Ons
 • Geef een stukje grond
 • Ik pas - Nijmegen doet mee
 • Op naar 2022!
 • Inspiratietips!

De zoektocht naar grond

Als nieuwbakken bestuurslid van Herenboeren Nijmegen, ben ik net als vele anderen nieuwsgierig hoe de zoektocht loopt naar een boerderij of grond. Net als bij een aantal andere herenboerderijen in oprichting, die bij een grote stad willen starten, blijkt dit geen eenvoudige klus te zijn. Aangezien ik lange tijd bij de provincie Gelderland gewerkt heb en de complexiteit en gevoeligheid van zo’n traject wat beter ken, wil ik wat dieper ingaan op deze materie.

Het heeft alles te maken met het feit dat er eigenlijk een slag om de ruimte plaatsvindt. Bouwgrond, nieuwe natuur, meer ruimte voor extensivering van de landbouw, zonneparken, windmolens, infrastructuur, iedereen heeft grond nodig. Dit zal niemand zijn ontgaan in de afgelopen periode. En die grond is in belangrijke mate in privaatbezit en dit maakt het ordenen of verdelen van grond bijzonder complex.

lees hier het volledige artikel
 

Winterwandeling loopt - vooralsnog - in de soep

In de vorige nieuwsbrief vertelden we enthousiast over de winterstamppotwandeling die de werkplaats activiteiten aan het organiseren is. Echter, met alle huidige maatregelen hebben we nu nog geen idee wanneer we hiervoor een datum kunnen vastleggen. Dus nog even geduld. Zodra het weer kan prikken we de datum en informeren we jullie. Dan gaan we aan de wandel als Nijmeegse Herenboeren, maken we kennis met elkaar en genieten van een stamppot of een soep ;-). 


Zorg ondertussen goed voor jezelf, met positiviteit, gezond en lekker eten en voldoende beweging. Blijf gezond en dan zien we elkaar in 2022, wij houden er zin in!
 

Land van Ons

Zoals je waarschijnlijk weet koopt Land van Ons (LvO) 25 hectare grond aan bij Millingen. De besturen van LvO en Herenboeren Nijmegen hebben gesprekken gevoerd over de eventuele mogelijkheid tot het verpachten van grond door LvO aan Herenboeren. Tenslotte staan we voor eenzelfde doel, o.a. het versterken van de biodiversiteit en herstel van het landschap én natuurlijk gezond voedsel produceren. Bovendien zijn veel aspirant- leden van Herenboeren Nijmegen ook lid van Land van Ons.

Na de gesprekken bleef een heldere reactie uit vanuit het bestuur van LvO. Dat was voor ons reden om bij de ledenvergadering van LvO op 30 november de volgende vraag in te brengen: ‘hoe kijken de leden van Land van Ons aan tegen het verpachten van grond aan Herenboeren?’ Het LvO-bestuur gaf toen aan dat zij dit niet ziet zitten. Voor LvO is het langjarig verpachten niet wenselijk. Stel dat veel LvO-leden tegelijkertijd hun grond weer verkopen, dan kan LvO de lange termijn afspraken financieel niet waarmaken. Daarnaast ziet LvO Herenboeren als een gesloten community, waarmee het vruchtgebruik van de grond niet toegankelijk is voor andere leden van Land van Ons. 

Feit is natuurlijk dat het LvO-perceel ‘Groen-Zeeland’ bij Millingen ver weg is van de stad, toch betreuren wij het standpunt van LvO. Er worden nog wel gesprekken gevoerd tussen de voorzitters van Land van Ons en Herenboeren Nederland, om te onderzoeken hoe er op andere manieren samengewerkt kan worden. En hier in Nijmegen houden we goed en prettig contact met de LvO-perceelcoördinator.

Geef een stukje grond

Nog op zoek naar een duurzaam kerstcadeau? Geef een stukje grond! En draag bij aan de groei van natuurvriendelijke landbouw in Nederland. Voor elke € 7 stel je een vierkante meter gezonde grond veilig voor de volgende generatie. 
 
Je kunt ook obligaties kopen. De tweede verkoopronde is deze maand van start gegaan. Stichting BD Grondbeheer geeft de Samen voor Grond obligaties uit.
Onder de naam 'Aardpeer' geeft het fonds de grond langjarig in pacht uit aan biologische boeren. Herenboeren Nederland is onderdeel van Aardpeer en daarom kunnen we misschien een beroep doen op Aardpeer in het geval het nodig is dat we percelen niet gaan pachten maar aankopen. Extra reden om dit fonds te steunen!

Mocht je meer willen weten? Laat je dan door deze mooie webcast inspireren door boeren die samenwerken met de natuur. Vijf toekomstboeren vertellen over het betrekken van hun gemeenschap om gezond voedsel te produceren en daarmee bodemleven en biodiversiteit tot leven brengen. Kom te weten hoe jij kunt bijdragen aan een gezonde aarde, een gezonde economie en een verbonden gemeenschap.
 

Ik pas - Nijmegen doet mee

Wij zijn vriend van ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’. Zij wezen ons op de 'IkPas-Battle' en nodigen iedereen uit om mee te doen. Dus ga je voor een alcoholvrij begin van 2022 en wil je meedoen voor de gemeente Nijmegen? Dan kun je je hier aanmelden.
 

Op naar 2022!

Tijdens de laatste Zoom-vergadering van dit jaar wenst het bestuur van Herenboeren Nijmegen jullie een gezond, warm & liefdevol 2022!

Inspiratietips!

 • Mooi filmpje over een boer met een kleinschalig gemengd bedrijf in de Maashorst. Hij vertelt over landbouw met bomen
 • Podcast die mooi aansluit bij het item in deze nieuwsbrief over de ruimte-crisis: 'Van wie is Zeeland?' Een van de makers is lid van Herenboeren Rotterdam en die ervaringen komen regelmatig terug in de 5 afleveringen. Niet alleen voor Zeeuwen 😉

  Zie de inspiratiepagina van onze website voor meer podcasts, video’s en boekentips voor bijvoorbeeld tijdens de komende feest-/donkere dagen.

  Heb je ook een inspiratietip, geef ‘m door!
Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: