Herenboeren Nijmegen Nieuwsbrief 26 september

*|MC:SUBJECT|*

Het laatste nieuws over Herenboeren Nijmegen

Vers van de pers.

Je ontvangt je deze nieuwsbrief omdat je (met inmiddels 1000 (!) anderen) op de hoogte gehouden wilt worden van de voortgang van onze Herenboerderij Nijmegen. 

Tussenstand intentieverklaringen: 200
(plus 26 huishoudens op de wachtlijst)


In deze nieuwsbrief:

  • Afscheidscadeau Harriët Tiemens voor Herenboeren Nijmegen
  • Rondleiding herenboerderij Altweert 18 september
  • Vacatures bestuur
  • Activiteiten in onze regio
  • Inspiratietips!

Afscheidscadeau Harriët Tiemens voor Herenboeren Nijmegen

Op vrijdag 10 september nam Harriët Tiemens afscheid van haar rol als wethouder duurzaamheid van de gemeente Nijmegen. Zij is inmiddels begonnen als directeur van de Groene Metropoolregio. Voor haar afscheid vroeg zij de genodigden een financiële bijdrage voor Herenboeren en -boerinnen met een kleine beurs. Omdat ook zij vindt dat iedereen Herenboer(in) moet kunnen worden. 
 
Dit sluit goed aan bij één van onze uitgangspunten waarin wij nadrukkelijk hebben meegenomen dat Herenboeren voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Dus ook voor mensen met weinig geld. Want iedereen heeft recht op duurzaam en gezond geproduceerd voedsel. Hóe we de mensen met een een kleine beurs erbij gaan betrekken, daarover zijn we in gesprek met o.a. Bindkracht10, de GGD en de gemeente. 

Door de oproep van Harriët Tiemens hebben we meer dan 1000 euro ontvangen, waarvoor dank! 


 
Foto: Gerard Verschooten
 

Rondleiding herenboerderij Altweert 18 september 2021

Op een prachtige, zonnige zaterdagmiddag bezochten we, met zo’n twintig geïnteresseerde herenboeren en -boerinnen uit Nijmegen, herenboerderij Altweert. De gastvrije herenboeren uit Weert en Nederweert vertelden over het ontstaan van deze inspirerende boerderij. 

Ze vertelden ons over hun zoektocht naar land, wat hen tot deze oude boerderij leidde. Er is al ontzettend veel werk en investering gedaan op deze boerderij, zoals het aanleggen van watertoevoer en elektriciteit, de zonnepanelen op het oude boerderijdak, het bouwen van de koelcel, het plaatsen van hekwerk en het planten van honderden bomen en fruitbomen. Alle plannen waarvan wij nu de uitvoer zagen zijn samen met Boer Daan gemaakt. Hij wordt door de vele herenboeren geholpen met talrijke taken rondom het bedrijf, zoals het wieden en het mogelijk maken dat hij eens in de twee weken met verlof kan. Ondertussen houden de leden de boerderij draaiende. Want nu, nog zonder dieren, is Daan zo’n vijf á zes dagen per week op de boerderij, maar straks met kippen en varkens erbij zal hij elke dag aanwezig moeten zijn.

Na twee jaar draaien is er al flink wat opbrengst. Wij bezoekers arriveerden nadat de leden hun wekelijkse oogst in de ochtend hadden opgehaald. Wij mochten genieten van wat er was overgebleven; een grote krop sla en andijvie mochten mee naar huis, en we plukten de laatste frambozen van de struiken. Zicht op de grote kratten met de aardappeloogst en drogende uien gaf direct al een gevoel in welke weelde wij straks onze eigen oogst mee naar huis gaan nemen. Er zijn 50 verschillende groenten geplant. De bonenranken en verschillende kolen stonden er nog mooi bij. 


De grote kruidentuin gaf toch wel de meeste hoop om de biodiversiteit in stand te houden, want wanneer je even stil stond en bukte om de oregano te ruiken, vielen je opeens de honderden bijen en vlinders op; wat een gezoem en gefladder!Nu worden er nog eieren ingekocht voor de leden, maar de plannen voor de renovatie van een schuur tot ophokplaats voor de komende (500?) kippen werden snel duidelijk door de beeldende schets van het ontwerp. Een stuk land zeker groter dan een voetbalveld is klaargemaakt voor de varkens die binnenkort komen. Zij zullen daar met z’n tienen veel vrijheid gaan ervaren.
 
De bevlogenheid van de rondleiders gaf ons een goed beeld van het gedane werk en de plannen voor de komende tijd. Het was prachtig uitkijken over de boerderij vanuit het gerenoveerde open schuurtje, genietend van hun eigen kruidenthee en bloemenwater.Bedankt Weert dat wij een kijkje in de groeiende keuken mochten nemen, om in het vooruitzicht te hebben wat er in Nijmegen komen gaat en mogelijk wordt.

Er is nog een tweede rondleiding bij de herenboerderij in Weert: op zondagmiddag 3 oktober. Heb je je daar nog niet voor aangemeld en zin om mee te gaan? Meld je snel aan via deze link. Je ontvangt voor aanvang een mail met definitieve tijden en het adres. Reken op een inspirerende rondleiding van ongeveer twee uur.

Vacatures bestuur

In de vorige nieuwsbrief meldden we de vacatures voor bestuursleden van coöperatie Herenboeren Nijmegen. Tot onze blijdschap kregen we veel mooie reacties binnen. De gesprekken staan begin oktober gepland.

Activiteiten in onze regio

  • Ga lekker fietsen! In de vorige nieuwsbrief werd de Fietsroute Regio Eetbaar Nijmegen gelanceerd, een initiatief van aspirant-lid Casper. We hoorden al enthousiaste reacties en er werd o.a. aandacht aan de route besteed in De Gelderlander van 26 augustus en in De Brug.


Spring dus ook op de fiets! Scan overal de QR-codes en luister naar het verhaal van de initiatiefnemers.

  • Open dag stadslandbouw Kop van Malden op zondag 3 oktober. Bezoek de acht natuurinclusieve landbouwlocaties. Klik hier voor meer info. 
  • Perenplukkers gezocht: Joke en Frank van de Waalgaard in Weurt kunnen komende week nog mensen gebruiken die een dagdeel peren komen plukken. Alle plukkers krijgen een tas peren, een fles perensap en -cider. En met je inzet help je de perenboomgaard om te toveren naar een voedselbosgaard vol leven. Reserveer snel!
foto: de Waalgaard
  • Appels en kleinfruit oogsten: bij de Woerdt in Ressen kun je op 2 en 9 oktober nog appels plukken. Bij o.a. de Warmoes in Lent is nog kleinfruit en groente te oogsten/kopen, kijk op hun Facebook
  • Ga je mee toekomst zaaien? Op zeven plekken in Nederland lopen jong en oud over de akker om wintergraan te zaaien. De boeren laten zien hoe een vruchtbare bodem, een rijke biodiversiteit en vitale zaden de basis vormen voor veerkrachtige landbouw en gezonde voeding. Op 17 oktober kun je zaaien bij Doornik Natuurakkers bij Bemmel. Aanmelden is verplicht, klik hier voor info. 

Inspiratietips!


 

Facebook
Twitter
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*

Deel dit bericht: